Irish Coffee

W taki koszmarny, mokry i pochmurny dzień jak dziś kawa jest obowiązkowa. A co powiecie na kawę z whisky?

Do przygotowania irish coffee, zgodnie z irlandzkim powiedzeniem, potrzebujemy:
śmietany - bogatej jak irlandzki akcent,
kawy - mocnej jak przyjacielska dłoń,
cukru - słodkiego jak język figlarza
whisky - łagodnej jak dowcip tego kraju


Proporcje kawy do whisky to rzecz względna i myślę, że w tym przepisie każdy może opracować swoje. Ja najbardziej lubię, gdy whisky jest trochę mniej niż kawy, bo w przeciwnym razie zdominuje smak całej reszty.

Tak więc mój przepis na kawę po irlandzku wygląda tak:
  • 30 ml espresso
  • 20 ml whisky
  • łyżeczka brązowego cukru
  • trochę bitej śmietany, ale prawdziwej, nie z puszki ani z papierka - przy tak prostym składzie to ma ogromne znaczenie
Wykonanie jest proste:
  1. ogrzewamy kieliszek
  2. wlewamy do niego whisky
  3. dodajemy cukier i gorącą kawę
  4. mieszamy całość, żeby cukier się rozpuścił
  5. kładziemy na wierzch czapeczkę z ubitej śmietany.
Dla wzmocnienia efektu można wznieść tradycyjny irlandzki toast:

Niech Twój kieliszek będzie zawsze pełny
Niech dach nad Twoją głową będzie zawsze mocny
I obyś trafił do nieba, zanim diabeł dowie się, że umarłeś.
dodajdo.com

2 komentarze:

Przepis zapowiada się smakowicie , a toast jest rewelacyjny :-)

Prawda? Zwłaszcza to ostatnie zdania działa na wyobraźnię. :)