
śmietany - bogatej jak irlandzki akcent,
kawy - mocnej jak przyjacielska dłoń,
cukru - słodkiego jak język figlarza
whisky - łagodnej jak dowcip tego kraju
Proporcje kawy do whisky to rzecz względna i myślę, że w tym przepisie każdy może opracować swoje. Ja najbardziej lubię, gdy whisky jest trochę mniej niż kawy, bo w przeciwnym razie zdominuje smak całej reszty.
Tak więc mój przepis na kawę po irlandzku wygląda tak:
- 30 ml espresso
- 20 ml whisky
- łyżeczka brązowego cukru
- trochę bitej śmietany, ale prawdziwej, nie z puszki ani z papierka - przy tak prostym składzie to ma ogromne znaczenie
- ogrzewamy kieliszek
- wlewamy do niego whisky
- dodajemy cukier i gorącą kawę
- mieszamy całość, żeby cukier się rozpuścił
- kładziemy na wierzch czapeczkę z ubitej śmietany.
Niech Twój kieliszek będzie zawsze pełny
Niech dach nad Twoją głową będzie zawsze mocny
I obyś trafił do nieba, zanim diabeł dowie się, że umarłeś.
3 komentarze:
Przepis zapowiada się smakowicie , a toast jest rewelacyjny :-)
Prawda? Zwłaszcza to ostatnie zdania działa na wyobraźnię. :)
fghcfverer564
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Prześlij komentarz