Do przygotowania irish coffee, zgodnie z irlandzkim powiedzeniem, potrzebujemy:
śmietany - bogatej jak irlandzki akcent,
kawy - mocnej jak przyjacielska dłoń,
cukru - słodkiego jak język figlarza
whisky - łagodnej jak dowcip tego kraju
Proporcje kawy do whisky to rzecz względna i myślę, że w tym przepisie każdy może opracować swoje. Ja najbardziej lubię, gdy whisky jest trochę mniej niż kawy, bo w przeciwnym razie zdominuje smak całej reszty.
Tak więc mój przepis na kawę po irlandzku wygląda tak:
- 30 ml espresso
- 20 ml whisky
- łyżeczka brązowego cukru
- trochę bitej śmietany, ale prawdziwej, nie z puszki ani z papierka - przy tak prostym składzie to ma ogromne znaczenie
- ogrzewamy kieliszek
- wlewamy do niego whisky
- dodajemy cukier i gorącą kawę
- mieszamy całość, żeby cukier się rozpuścił
- kładziemy na wierzch czapeczkę z ubitej śmietany.
Niech Twój kieliszek będzie zawsze pełny
Niech dach nad Twoją głową będzie zawsze mocny
I obyś trafił do nieba, zanim diabeł dowie się, że umarłeś.
2 komentarze:
Przepis zapowiada się smakowicie , a toast jest rewelacyjny :-)
Prawda? Zwłaszcza to ostatnie zdania działa na wyobraźnię. :)
Prześlij komentarz