Capsul'in. Puste kapsułki do kawy

Czego by nie mówić o kawie z kapsułek – trzeba przyznać, że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. O smaku i jakości większości kaw dostępnych w kapsułkach można toczyć długie dyskusje, ale wiadomo, że te dywagacje są bezcelowe.


Na temat jakości tych ekspresów również pojawiają się różnie opinie, choć trzeba przyznać, że ten segment kawowego rynku dynamicznie się rozwija i klienci mają coraz większy wybór. I to zwykle pomiędzy ekspresem ładnym a ładniejszym, bo – moim zdaniem – stylistyka to największy atut tych małych maszynek. Warto wspomnieć również o tym, że chcąc używać kapsułek, nie jesteśmy już skazani na konserwowane mleko w  proszku. Niektóre kapsułkowe ekspresy mają dyszę do spieniania mleka, co pozwala na używanie mleka jakiego dusza zapragnie; choćby sojowego, jeśli komuś krowie nie służy.

Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy i nie przeszkadza mi to, że przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym czy kawiarce zajmuje więcej czasu. Doceniam jednak wygodę kapsułek w biurach i rozumiem tych, którzy fundują sobie takie urządzenia do domu. Tym bardziej, że kupując taki ekspres nie jesteśmy już zmuszeni na używanie tylko jednego rodzaju kawy. Dziwię się jedynie, że od momentu wprowadzenia „kapsułkowców” na rynek do wyprodukowania pustych kapsułek musiało upłynąć tyle czasu, bo to rozwiązanie wydaje się dość oczywiste.

fot. www.capsul-in.fr

Jak to działa?  Kupujemy puste kapsułki, sypiemy do nich kawę i zaklejamy samoprzylepnym wieczkiem. Kapsułki są kompatybilne ze wszystkimi ekspresami , do których pasują kapsułki Nespresso (Krups, Magimix, Miele, De Longhi, Siemens, Pixie) , mamy więc sporą dowolność jeśli chodzi o wybór ekspresu i kawy, jaką chcemy w nim zaparzyć. Paradoksalnie, nie mamy wyboru jeśli chodzi o same puste kapsułki, bo jak dotąd spotkałam się tylko z jednym rodzajem –  Capsul’in to francuski produkt w Polsce dostępny w co najmniej kilku internetowych sklepach z kawą. 

Różnica między kawą zmieloną i dawno temu zapakowaną w kapsułki a świeżo palonymi ziarnami zmielonymi chwilę temu jest mniej więcej taka, jak pomiędzy chlebem prosto z piekarni a tym pokrojonym i zapakowanym w foliową torebkę. Dla mnie wybór jest oczywisty, pewnie dla tych, którym się nie chce kroić chleba też ;) Capsul’in to całkiem przyjemny kompromis.
dodajdo.com

17 komentarze:

Że ja nie wiedziałam że coś takiego istnieje! Mam dolce, kawa jest ok, ale ciągle taka sama bo różnie bywa z dopasowaniem zamienników.

Fakt, konieczność używania jednego rodzaju kapsułek to chyba największy minus ekspresów na kapsułki,

Są jeszcze wielorazowe kapsułki do NESPRESSO. Nazywają się Coffeduck.

Zdecydowanie ekspresy na kapsułki nie zdały egzaminu. Nie ma to jak świeżo mielona kawa z ekspresu.

To prawda, mega rozwiązanie! Cannabissimo Coffee też można dostać w takich kapsułkach na http://hempfoodie.pl :)

http://hempfoodie.pl/cannabissimo-coffee/

capsulin NIE działa z Dolce Gusto

https://m.youtube.com/watch?v=_LSkg4GKwkU

Dolce gusto kapsulki do wielorazowego uzytku
http://i.ebayimg.com/00/s/Njk3WDc2MA==/z/iJgAAMXQNo5TapRV/$_12.JPG

Nie jestem fanką kawy z kapsułek. Dużo bardziej smakuje mi zwykła kawa, którą sama mielę i parzę w zwykłym ekspresie. Ta z kapsułek jest jakaś dziwna, bardziej od niej pasuje mi nawet taka z automatu do kawy, który stoi u mnie w pracy.

Po co tyle kombinacji, jeśli można kupić fajny i niedrogi ekspres do kawy mielonej;)

Niezły artykuł, bardzo mi się podobał ! Ale koledzy mają rację, można zamówić dość niezły ekspres do kawy w super cenach.

Faktycznie te ekspresy na kawę w kapsułkach wyglądają bardzo ładnie, jak stoją na półce w sklepie to aż chce się je kupić. Do tego jeszcze atrakcyjna cena. Ale mnie jednak ta kapsułkowa rewolucja nie przekonuje.

Zdecydowanie taka kawa z kapsułek mi nie pasuje. Traci urok całe parzenie kawy i aromat. A w kapsułce tylko chemia i aromaty. i do tego wychodzi dość drogo w porównaniu z kawą tradycyjną.

Autor artykułu chyba chciał podkreślić swoje ubolewanie do mleka w proszku ale coś nie wyszło. Co to niby za "konserwowane mleko w proszku" :). Mleko się nie konserwuje. Mleko w proszku to jest czyste wysuszone mleko i niczym się nie różni od zwykłego mleka.Ale cóż takie historyjki jak w tym artykule zawsze wpływają na stereotyp.

Piję bardzo duże ilości kawy w kapsułkach i nigdy nie przyszło mi do głowy by je kolekcjonować :-) Najbardziej smakuje mi kawa właśnie z kapsułek, być może dlatego że miałam zazwyczaj złe maszynki do kawy.

Chyba najważniejsze żeby kawa była dobra a nie czy parzenie ma urok czy nie..pijesz kawę czy urok?Daleko w tyle jesteś widać za technologia bo akurat w kapsułkach chemii nie ma tylko naturalna kawa itp.

U mnie kapsułki zdecydowanie nie zdały egzaminu, kawa smakuje po prostu inaczej/gorzej niż świeżo zmielona. Moim zdaniem jest to dobre wyjście jeśli chce się zrobić kawę czysto i szybko np. w biurze ale jeśli chcemy napić się smacznej kawy i przeczytać dobrą książkę to warto poświęcić troszkę czasu i przygotować kawę z świeżo mielonych ziaren. Ja trafiłem ostatnio na super promocję w http://www.caffegaleria.pl/oferta.html, z pewnością warto sprawdzić bo może trafić się okazja.