Ten przepis jest efektem niechęci do wychodzenia na zewnątrz w taki upał. Za mało mleka na mrożoną kawę? Spróbujmy z jogurtem. Efekt wyszedł zaskakująco dobry.
Jogurtowa kawa mrożona
90 ml mocnej, schłodzonej kawy
250 ml jogurtu naturalnego
75 ml mleka
duża szczypta cukru
Składniki zmiksować, jeśli jogurt jest bardzo gęsty, to dodać więcej mleka, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Ja nie słodzę kawy, jogurt też był bez cukru, mimo wszystko uznałam, że odrobina cukru jest potrzebna dla przełamania kwaśno-słonego posmaku. Jeśli normalnie słodzicie kawę, to dodajcie cukru więcej, wedle uznania. Podane składniki wystarczą na dwie duże porcje - no bo kto by pił mrożoną kawę sam?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Duży wybór kawy znajdziecie tu http://rajskaherbata.pl/26-kawa
Świetny pomysł!
Mrożona kawa jest jednym z moich ulubionych napojów. Często przyrządzam ją w domu, zwłaszcza w lato. Kawę podaję w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kawowymi kostkami lodu. Tak przygotowany napój skutecznie orzeźwia i pobudza. Polecam go wszystkim.
Prześlij komentarz